Att komma hem

Anna-Karin Darpö

Anna-Karin Darpö

Ibland kan till och med semestern kännas stressig och kravfylld och det kan ta tid att varva ned. När tankarna snurrar behöver vi komma ihåg att vara närvarande, att komma tillbaka till den direkta upplevelsen i kroppen. Den buddhistiska meditationsläraren och psykologen Tara Brach betonar ofta vikten av att odla en kärleksfull närvaro. Kan vi hitta en vänlighet mot oss själva är det ofta lättare att vara närvarande med det som är och att kunna acceptera våra tankar och känslor och det som händer oss i livet.    

Det finns förstås olika sätt att bjuda in vänlighet mot oss själva. Det kan hjälpa att ta en kort paus från vardagens bestyr, kanske blunda och bara lägga märke till hur kroppen känns och vilka tankar och känslor som pågår just nu inom oss. Ibland kan vi hitta en värme och mjukhet i kroppen genom att le eller att lägga en hand över hjärtat. För andra är det mer hjälpsamt med positivt laddade bilder eller mantran.  

De här raderna är fritt översatta av mig och hämtade från en ledd meditation av Tara Brach. Jag tycker de passar fint för att inleda min blogg:

Att försöka närma mig livet med kärlek

Att försöka leva från vänlighet och omtanke

Att försöka ge mig själv kärlek och närvaro, att ge andra kärlek och närvaro

Att komma ihåg att i närvaron är jag hemma

Hur vi kan odla vänlighet och självmedkänsla är ett spännande ämne som jag kommer att skriva mer om!  För den som är nyfiken går det att lyssna till meditationen i sin helhet här

Bilden är tagen från husvagnen på Fårö där jag bor i sommar. Buddhafiguren sitter fint på den lilla hyllan mot en kimröksgrå bakgrund.